Saturday, July 2, 2011

OHOHO~ ... SOTO AYAM~


Aku memang suke gile makan soto atau mihun soto…
Salu law mak aku soh bagi cadangan nak masak apa if ade tamu nak datang, aku akan cadangkan soh wat mihun soto… bak kata org “sambil menyelam minum air”,. haha aku pun tumpang makan sekali…



Memandangkan aku suke makanan nie. So aku kna la pandai masak kan… bak kate pepatah ape gune jadi org pompan law xpandai masak… hehe jom kt kongsi resipi ni same2 yek…

SOTO AYAM

Bahan-bahan ( 12 orang )
• 6 bungkus lontong ADABI yang telah dimasak
• 2 ekor ayam, dibelah empat>>Yg ni kita goreng dulu lepas tu
siat2kan isinyer tulangnyer baru lah dimasukkan dlm kuah sup
nanti :D
• 3 - 4 liter air
• 1 cawan santan pekat
• 1/2 cawan serbuk ketumbar
• 2 sudu teh serbuk jintan halus
• 2 sudu teh serbuk lada putih
• 3 batang serai, dititik
• lengkuas sebesar ibu jari, dititik
• 1 batang kayu manis
• 1 kuntum bunga lawang
• 4 biji buah pelaga
• 5 tangkai bunga cengkih
• garam secukup rasa
• 1 cawan minyak untuk menumis
• Bahan untuk Dikisar
• 3 biji bawang besar
• 2 ulas bawang putih
• 1 inci halia
• 1 inci kunyit hidup
• Bahan untuk Sambal Kicap
• 5 batang lada merah
• 20 biji lada padi merah thai
• 2 ulas bawang putih
• 1/2 cawan kicap lemak manis
• Bahan Hiasan
• bergedil
• taugeh yang telah dicelur
• daun sup, dipotong halus
• bawang goreng
• sambal kicap
• ayam, yang telah disiat-siat

Cara-cara

1. Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkusa yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.
2. Cara membuat Sambal Kicap - Kesemua bahan itu masukkan kedalam alat pengisar dan kisar halus. Sedia untuk digunakan.
3. Cara menghidang - Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.
Perghhhhhhh…. ~

No comments:

Post a Comment