Saturday, August 18, 2012

TART GULUNG & BISKUT MAZOLA HANA MIXCHI

Hye² tahun ni saya wat 2 kuih raye air tangan saya sendiri.. Saya wat ‘Kuih Tart Gulung’ dengan ‘Biskut Mazola’.. hehe jom kita kongsi²..
Dua² ni memang kuih kesukaan saya dan wajib ade dalam rumah setiap tahun.. huhu..

Resipi Tart Gulung
1 butter
1 biji telur
Gula halus ½ cawan
1 sudu esen vanilla
4 cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung
Kacau butter & gula sampai kembang kemudian masukkan telur sebiji. Kacau biar rata kemudian masukkan tepung. Uli biar jadi doh kemudian terapkan dengan acuan biskut tat. Bubuh inti (jem nanas) kemudian gulung bakar.

p/s.. saya rase better wat tart gulung kecik2 jadi senang orang makan dari yang salu kita beli mak ai besarnye nak makan sikit² takut rapuh.. apepun ikutla citarasa korang ae.. ;)

Resipi Biskut Mazola
1 cawan kacang dikisar halus
¾ cawan gula halus
1 cawan minyak
4 cawan tepung
Kuning telur untuk disapu atas biskut
Gaulkan kacang, gula dan tepung sebati. Ulikan dengan minyak sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan yang sedang lembut, bentukkan ikut suka sapukan kuning telur diatasnya (kalau nak Nampak cantik taburlah manik² yg warna² tu atasnye) dan bakar hingga masak.

**Okey! Nanti raya jemput datang rumah yer..! dikesempatan ini saya nak mohon maaflah kalau ada terlepas kata atau ape saje kesalahan samada yg sengaja mahupun tidak.. kire 0-0 la yer.. ;)