Friday, July 15, 2011

KUIH TAKO

Bahan:
• Lapisan Bawah:
• 1 cawan tepung jagung-kurangkan 2 sudukecil
• 1 cawan gula
• 4 cawan jus pandan
• sengkuang cina,potong kecil-tak taruk
Bancuh rata dan masakkan atas api sederhana,kacau hingga pekat berkilat. Tuangkan dalam bekas acuan daun pandan atau bekas pelastik kecil.
• Lapisan Atas:
• 1/2 cawan tepung jagung
• 4 cawan santan pekat + garam
Kacau rata dan masakkan atas api sederhana sehingga pekat. Tuangkan atas adunan hijau tadi
guna kotak mancis utk mengukur. potong separuk daun pandan sebanyak 5x. yg hujung potong terus. pusing2 cam kasi bentuk kotak. camtumkan hunjug. staple. mummy guna daun pandan size tak lebar, jd ada lubang kat bawah. potong lebuhan daun pandan atau daun pisang utk tutp lubang.